طی دهههای گذشته انواع مختلفی از استانداردها توسعه داده شده است. IEEE که با IEEE 802.3 – Ethernet standard تحت مجموعه پروتکل IEEE 802 آغاز شد. استاندارد اترنت IEEE 802.3 از نرخ دادهای معادل با ۱۰ مگابیت در ثانیه (Mbps) پشتیبانی میکند.
با پیشرفت فناوری دیگر سرعت ۱۰ مگابیت در ثانیه برای یک شبکه محلی کافی نبود. به همین دلیل IEEE اترنت را به استاندارد IEEE 802.3u یا همان Fast Ethernet و پس از آن به استاندارد IEEE 802.3z یا همان Gigabit Ethernet ارتقا داد.
Fast Ethernet یک نسخه ارتقا یافته از اترنت اصلی است که سرعتی معادل ۱۰۰ مگابیت در ثانیه را فراهم میکند. این افزایش سرعت از طریق اتصال اترنت با کاهش زمان بیت (مدت زمانی که طول میکشد تا یک بیت منتقل شود) به ۰.۰۱ میکروثانیه میسر شده است. IEEE طبق معمول از ۱۰۰BASE-Tx/Rx نیز استفاده میکند. ۱۰۰ به معنای سرعت ۱۰۰ مگابیت در ثانیه و Base به معنای سیگنالهای Baseband است. در زیر انواع این استاندارد و مشخصات فیزیکی هر کدام از آنها را مشاهده میکنید:
۱۰۰Base-T4 میتواند از چهار جفت کابل زوج پیچ خورده مختلف از دسته ۳ UTP (Unshielded Twisted Pairs) استفاده کند. سه جفت در هر دو جهت و یک جفت برای CS/CD. این استاندارد از سیگنال ۲۵ مگاهرتز با کدگذاری ۸B/6T استفاده میکند. شکاف فاصله بین فریم از ۹.۶ میکروثانیه در اترنت به ۹۶۰ نانوثانیه کاهش یافته است. حداکثر فاصله مجاز بین دو ایستگاه ۲۰۰ متر با اتصال یک هاب در میانه راه است.
۱۰۰Base-TX از دو جفت کابل زوج پیچ خورده استفاده میکند. یک جفت برای ارسال و جفت دیگر برای دریافت.
۱۰۰Base-FX برای شبکه فیبر نوری در نظر گرفته شده است. دو کابل برای ارسال و دریافت وجود دارد. این استاندارد از فناوری FDDI (Fiber Distributed Data Interface) برای تبدیل ۴B/5B به کد NRZI استفاده میکند.
با پیشرفت بیشتر اترنت، IEEE در فوریه ۱۹۹۷ IEEE 802.3z یا همان Gigabit Ethernet را معرفی کرد. اگر چه Gigabit Ethernet از CSMA/CD و فرمت فریم اترنت یکسان استفاده میکند، اما تفاوتهای چشمگیری مثل زمان اسلات در آن دیده میشود. همانطور که از نام آن پیدا است، Gigabit Ethernet سرعت تبادل داده معادل ۱۰۰۰ مگابیت در ثانیه را به صورت full-duplex و half-duplex فراهم میکند. در زیر انواع این استاندارد و مشخصات فیزیکی هر کدام از آنها را مشاهده میکنید:
منبع:ماهنامه شبکه